fbpx
Het Capitool, voor meer dan twee eeuwen symbool van democratie. Tot gisteren.
Aanvankelijk was ik sprakeloos over de gebeurtenissen van gisterenavond. Maar eigenlijk zat het eraan te komen.
 
“The system is broken” was dé consensus tijdens mijn trip door de VS twee jaar geleden. Daarbovenop werden de rechtsstaat en de trias politica de voorbije jaren stap voor stap ondergraven, gekaderd in een maatschappelijke polarisatie die mensen almaar dieper in hun loopgraven en echokamers jaagt.
 
Wat gisteren gebeurde is geschiedenis, met mogelijk verstrekkende gevolgen.
 
De Verenigde Staten verliezen wat nog restte van hun internationaal moreel gezag inzake democratie en the rule of law. Autoritaire strongmen elders in de wereld zullen dit aangrijpen om hun politiek model sterker te propageren. Deze evolutie zal ook de legitimiteit van door de VS geïnitieerde internationale instituten ondergraven, niet alleen de Verenigde Naties en het IMF, maar mogelijk ook de UVRM. 
 
De beslissing van Twitter en Facebook om Donald Trump tijdelijk het zwijgen op te leggen voelt als een kantelpunt voor Westerse techgiganten. Hevige discussies over the freedom of (hate)speech zorgden er in het verleden al voor dat mensen met een radicale mening verkasten van klassieke social media naar kanalen met een hogere tolerantie voor racisme, seksisme, hatespeech en andere bagger. Ik verwacht een versterking van deze trend, zo niet een ware exodus vanop Twitter en Facebook. Dit zal het open debat alleen maar meer wurgen, en leiden tot meer polarisering van groepen wier realiteit steeds verder uit elkaar ligt. 
Ten slotte zullen de gebeurtenissen op het Capitool verder momentum geven aan het Trump-model als draaiboek voor politici in andere landen, ook bij ons. Trump toont de weg in wat van democratie in feite een clanoorlog maakt, met leden die blind gehoorzamen aan hun sterke clanleider en alles en iedereen buiten de clan wantrouwen. Politiek verwordt tot het bedienen van de eigen achterban, verkiezingen slechts een veldslag om te meten welke clan het meeste leden op de been kan brengen. 

Het zal erg veel vergen van democraten over de hele wereld om het tij te keren. Dag in, dag uit. Jaar in, jaar uit. Een lange, zware, vermoeiende strijd, met veel engagement, geduld en tolerantie. Een moeilijke strijd, maar de juiste strijd. 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.