fbpx
 • Wissel bij Open Vld in districtsraad: juriste Ellen Dehing volgt fractieleider Hans Maes op

  Bron: Het Laatste Nieuws, 11 december 2020

  Open Vld krijgt een nieuw gezicht in de Borgerhoutse districtsraad. Ellen Dehing (34), een bedrijfsjuriste, volgt er fractieleider Hans Maes (29) op. Maes is verhuisd naar het district Antwerpen. Dehing pleit voor meer aandacht voor ondernemers en een transparanter bestuur.

  Bij de verkiezingen van 2018 trok toenmalig jongerenvoorzitter Hans Maes de Open Vld-lijst. Hij werd als enige van zijn partij verkozen, maar belandde in de oppositie. Toch kon hij mee wegen op het beleid. De districtsraad nam dit jaar zijn voorstel aan voor ontharding en meer groen op straat.

  Maes vond onlangs een nieuwe stek in de Antwerpse Brederodewijk en geeft de fakkel door aan Ellen Dehing. Zij studeerde Rechten en behaalde een bijkomende master in Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de UAntwerpen. De bedrijfsjuriste groeide op in Brecht en kwam er in 2012 bij Open Vld op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Intussen woont ze al zes jaar in Borgerhout. In 2018 nam ze deel aan de lokale verkiezingen.

  Economische heropbouw

  “Het wordt tijd voor meer inspraak voor Borgerhoutenaren die buiten de Ring wonen”, zegt ze. “Ik woon hier graag, maar het is jammer om te zien hoeveel mogelijkheden hier blijven liggen. Dat ik nu in de districtsraad kan zetelen, is een kans én een eer. De linkse meerderheid in Borgerhout legt vooral de klemtoon op het sociale. Wij willen er ook zijn voor de ondernemers, die zo getroffen zijn door de coronacrisis. We moeten zoveel mogelijk steun bieden voor de heropbouw in 2021.”

  Volgens Dehing vind je overal diversiteit in Borgerhout, maar valt het op hoe die diversiteit ontbreekt bij de politieke ideeën van de meerderheid (Groen, sp.a en PVDA).

  Hans Maes wil zich nu inzetten in het Open Vld-bestuur van het district Antwerpen. Door zijn verhuis wordt hij als voorzitter van de Borgerhoutse Open Vld-afdeling opgevolgd door Jeremy Stefens.

 • Open Vld zet vraagtekens bij Borgerhouts bestuursakkoord

  Op de eerste inhoudelijke districtsraad van de bestuursperiode lag het ontwerp bestuursakkoord voor ter discussie. Hoewel het akkoord, opgesteld door partijen Groen, sp.a en PVDA, expliciet belooft om de Borgerhoutenaars de kans te geven hieraan mee te werken, werd het toch al ter stemming aan de districtsraad voorgelegd. Open Vld stemde tegen.

  Open Vld fractieleider Hans Maes plaatste tijdens zijn allereerste tussenkomst vraagtekens bij de manier van werken. De top-down benadering die nu wordt gehanteerd staat immers haaks op de participatieve geest die uit het bestuursakkoord zelf spreekt. “Het volledige plan nu goedkeuren, en de visie al omzetten in concrete acties, om pas nadien aan de Borgerhoutenaars te vragen of ze nog input hebben, is schijnparticipatie,” zo stelt Maes.
  “Onze partij zal de komende maanden constructief meewerken om de scherpe kanten van het akkoord te veilen, in de hoop dat we bij de definitieve stemming in mei wél akkoord kunnen gaan met de inhoud.”

  Extra Muros

  Behalve de aanpak heeft Open Vld ook vragen bij heel wat inhoudelijke punten. Voorzitter Diederik Bammens merkt op dat het plan van de meerderheidspartijen eerder de focus op intra muros legt, waar Open Vld een beleid bepleit waar intra en extra muros met evenveel aandacht worden behandeld. “De vorige legislatuur werd extra muros meermaals vergeten. De stem van iedere Borgerhoutenaar telt en moet gehoord worden, daar zullen wij met onze partij gehoor aan geven,” aldus Bammens.

  Tijdens de discussie over het ontwerp-bestuursakkoord merkten Open Vld en de andere oppositiepartijen op dat het nieuwe districtsbestuur voor heel wat zaken buiten de eigen bevoegdheden treedt, en dus nauw zal moeten samenwerken met hogere overheden zoals de stad, het Vlaams Gewest en De Lijn. Maes: “42% van de punten in het bestuursakkoord vallen buiten de bevoegdheid van het district. De voorbije zes jaar werkte het bestuur erg moeilijk samen met de stad, het gewest of De Lijn. Laat ons hopen dat het samenwerken vlotter gaat de komende jaren. Van nog eens zes jaar bestuurlijke stilstand wordt niemand beter.”

 • Hans Maes legt eed af

  “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na de komen.”

  Met deze eed werd kersvers districtsraadslid Hans Maes begin januari ingezworen in de Borgerhoutse districtsraad. Maes zal er de komende zes jaar zetelen als Open Vld-fractieleider. Vanuit de oppositie zal hij met Open Vld Borgerhout constructief meebouwen aan een beter Borgerhout.

  “Ik heb er erg veel goesting in,” zegt Maes. “Ik wil me volop gooien in deze nieuwe uitdaging, en zal kritisch maar constructief oppositie voeren.” Open Vld wil vooral luisteren naar de stem van de Borgerhoutenaar. “We zijn allemaal Borgerhout, en staan klaar voor iedereen.”

  “Gelukkig kan ik rekenen op een sterk team binnen Open Vld Borgerhout,” voegt Maes toe. “Met Diederik Bammens als nieuwe voorzitter is onze afdeling in capabele handen, en staan er heel wat nieuwe projecten in de steigers. Het jong enthousiasme binnen onze afdeling is iets om trots op te zijn, en werkt aanstekelijk.”

  Welke prioriteiten Open Vld voorop zal zetten de komende jaren wordt nog bekeken.

 • 10 speerpunten voor Borgerhout

  Allemaal trots op Borgerhout, in 10 stappen

  1. We streven naar een Borgerhout waar we allemaal trots op mogen zijn. Respect voor elkaar en voor het openbaar domein staan daarbij centraal. We willen af van het negatieve imago van Borgerhout.
  2. De stem van iedere Borgerhoutenaar telt en moet worden gehoord. We trekken de wijkraden terug op gang, en starten met een burgerbegroting.
  3. We vergroenen de Borgerhoutse straten. Parking Spoor Oost wordt Park Spoor Oost. Verder zorgen we ervoor dat elke Borgerhoutenaar een park heeft op ca. vijf minuten wandelafstand.
  4. We roepen zwerfvuil en sluikstort een halt toe. Een combinatie van preventieve campagnes en strengere controles zorgt voor propere straten, samen met meer vuilbakken en peukentegels.
  5. De fiets wordt hét vervoermiddel bij uitstek. We kiezen daarom voor meer en betere fietspaden. Auto’s krijgen ruimte voor personen die dit absoluut nodig hebben.
  6. De Turnhoutsebaan wordt een echte Rambla, waar mensen kunnen wonen, werken, winkelen, bewegen, en ademen. We gaan voor een volledige heraanleg, met ondergronds openbaar vervoer, afgewerkte premetrostations, veilige fietspaden, brede voetpaden en kortparkeren voor klanten.
  7. Ondernemers spelen een sleutelrol in Borgerhout. We luisteren naar en houden rekening met hen. We ondersteunen handelaarsverenigingen waar mogelijk.
  8. Kunst en cultuur hebben een volwaardige plaats in ons district. We ondersteunen buurtgedragen culturele initiatieven en plaatsen meer kunst en street art in het straatbeeld.
  9. We zetten maximaal in op onderwijskansen en talentontwikkeling voor ieder kind. Daarom halen we het A’REA2020-project ook naar ons district.
  10. In het jongste district van Antwerpen krijgt de jeugd alle ruimte om zich te ontwikkelen.

  Meer weten? Bekijk ons volledig programma hier

 • Opinie – Er zijn grenzen aan de NMBS

  Ik kom graag en vaak in Nederland. De mensen zijn er sympathiek, ik heb er aardig wat vrienden, en ze hebben hun zaakje op orde. Door de subtiele cultuurverschillen kunnen we bovendien veel van onze Noorderburen leren.

  Heen en weer reizen tussen België en Nederland wordt echter hoe langer hoe minder aangenaam. Als rijbewijsloze stadsbewonende millennial ben ik steevast aangewezen op het openbaar vervoer. Dat openbaar vervoer houdt echter geen rekening meer met mij.

  In april 2018 beslisten de NMBS en de NS om de trein Brussel-Amsterdam, bij ons gekend als ‘de Amsterdammer’ en in Nederland gekend als ‘de Brusselaar’, te laten rijden over de hogesnelheidslijn via Breda. Die beslissing ging gepaard met een prijsstijging van 70% voor ‘last minute’ boekingen in het weekend. 
  Eergisteren ondervond ik wat dat concreet betekent. Ik besliste op maandag om de volgende dag, dinsdag dus, naar Amsterdam te reizen, en woensdag weer terug te komen. Kost van een digitaal ticket: €70, voor twee treinritten van 1u53, buiten het weekend. Gekaderd in een ander perspectief: voor €7,7, één tiende van dat bedrag, reis ik van Oostende naar Arlon, een traject waar ik in theorie 4u41 over doe.

  De Schengenzone, die het verkeer van o.a. personen en goederen vrijmaakte tussen België en Nederland, bestaat sinds 1995. Het is volstrekte waanzin dat een bedrijf dat in essentie ten dienste staat van de burger die almaar vervagende grens beschouwt als een onoverkomelijke barrière en aangrijpt als een excuus om reizigers exuberante sommen uit hun zakken te kloppen. Vanuit een ecologisch perspectief is dit onverantwoord, want het duwt reizigers richting alternatieven die zonder uitzondering minder milieuvriendelijk zijn dan de trein.

  Ook ik zocht naar alternatieven. 
  Vliegen tussen Brussel en Amsterdam is als last-minuteoptie een slecht idee, zowel qua prijs, reistijd en ecologische impact. 
  Carpoolen heen en terug zou me €25 hebben gekost met BlaBlaCar, maar de vertrekuren waren niet ideaal. 
  Uiteindelijk ben ik beland bij Flixbus. €25 heen en terug, met Wifi en stopcontacten aan boord. Reistijd: 2u30, nauwelijks een half uur langer dan de trein via de hogesnelheidslijn.

  De keuze was snel gemaakt. 
  Deze stituatie is voor mij het bewijs dat de NMBS is blijven steken in een 20ste-eeuwse mentaliteit waarbij de klant allerminst een prioriteit is, en waarbij een log overheidsbedrijf aan sneltempo wordt ingehaald door de vrije markt. 
  In 2016 besliste het Europees Parlement in het Vierde Spoorpakket om het Europese sporennet te liberaliseren. De nieuwe regels worden vanaf 2019 van kracht, maar landen krijgen tot 2033 om definitief op het nieuwe stelsel over te gaan. 
  Laat ons hopen dat de NMBS sneller mee is met zijn tijd.

  Wat vind jij van deze situtatie? Laat het me weten! 
  Deel dit bericht als je het ermee eens bent!

 • Hans Maes liberale kopman voor district Borgerhout

  Bron: Het Laatste Nieuws, 12/05/2018

  NATIONAAL VOORZITTER JONG VLD WIL BETER IMAGO VOOR BORGERHOUT

  Open Vld gooit in Borgerhout nationaal jongerenvoorzitter Hans Maes (27) in de strijd. Hij trekt in oktober de districtslijst. Wellicht komt kersverse aanwinst Tracy Enta (ex-Groen, 25) op plaats twee. “De Borgerhoutenaar verdient een ander bestuur, een veilige Turnhoutsebaan én een beter imago in Vlaanderen”, zegt Maes.

  Vrijdagochtend, het Laar in Borgerhout. Veel zon, veel volk. Want: wekelijkse markt. Hans Maes, die net buiten de ring woont, voelt er zich kiplekker bij. “Ons district bruist en lééft. Het uitgangspunt van ons programma is dat de Borgerhoutenaren trots mogen zijn. Terwijl ons imago in Antwerpen en Vlaanderen dramatisch is. Sommige politici spelen daarop in. Ze pikken er bepaalde gemeenschappen uit. En noteer: dat gaat niet enkel over De Wever. Ik doe niet aan hokjesdenken. Een mens is meer dan z’n afkomst. Joden staan al lang op liberale lijsten. Wij zien hen niet als ‘joden’.”

  Straffe uitdaging

  Maes studeerde eerst geschiedenis in Antwerpen en behaalde een master in Europese studies in Leuven. Hij werkt voor Vlaams-Brabants kamerlid Tim Vandenput (Open Vld). “Politiek boeit me al sinds mijn zestiende, via het Europees Jongerenparlement. In 2014 rolde ik de partijpolitiek in.” Een half jaar geleden werd hij nationaal jongerenvoorzitter. Dat belooft, met voorgangers als Karel De Gucht en Guy Verhofstadt. Maes beséft dat Borgerhout een straffe uitdaging wordt. In 2012 strandde Open Vld op één zetel. Raadslid Thomas Heiremans zet om beroepsredenen een stapje terug. Maes: “We vliegen erin met een jong, enthousiast team. Dat Tracy Enta (ex-Groen) voor ons kiest, zegt wel iets. We kúnnen de linkse coalitie breken. Deze legislatuur is getekend door politieke spelletjes. Zeer frustrerend. Neem nu die rode fietsloper door tien straten, waarvan je hier aan het Laar al een stuk ziet. De stad ging ervoor, maar Borgerhout zei: éérst de Turnhoutsebaan veiliger maken. Ja, dat wil iedere verstandige mens. Maar dan moet je toch niet wachten met een veilig, parallel fietstracé? De coalitie beloofde ook participatie. Alleen zie ik niets meer gebeuren in de wijkraden.”

  Deelauto’s

  En dan is er de Turnhoutsebaan. Maes: “Als je er een aangename leefstraat wil van maken, moeten álle trams ondergronds en premetrostations Drink en Carnot opengaan. Zelf heb ik geen rijbewijs, maar je krijgt mensen enkel uit hun auto met goede alternatieven. Trouwens, naast de fiets en het openbaar vervoer zie ik wel iets in deelauto’s. Dan zal ik dat rijbewijs toch moeten halen. Vandaag nog niet: straks fiets ik 125 kilometer voor Kom op tegen Kanker.”